Docpoint 2020, kuva Edie Iles

DocPoint-festivaalilla kaikkien aikojen kävijäennätys (2020)

Viime viikolla järjestetty 19. DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali teki uuden kävijäennätyksensä. Festivaali keräsi seitsemän päivän aikana noin 32 000 kävijää. Sunnuntaina 2.2. päättyneen festivaalin katsotuin elokuva oli Susani Mahaduran ohjaama KELET, joka myös voitti DocPointin Katsojien suosikki -äänestyksen. Kriitikko Nick Holdsworth valitsi omaksi suosikikseen festivaalin avajaiselokuvan NEITI AIKA.

DocPoint-festivaalilla esitettiin yhteensä yli 100 elokuvaa noin 230 näytöksessä, joista joka neljäs oli loppuunmyyty. Festivaalin yhteydessä järjestetty lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO keräsi noin 2 000 kävijää. DocPointin edellinen ennätys tehtiin vuonna 2017, jolloin festivaalilla vieraili yli 31 000 dokumenttielokuvan ystävää.

Festivaaliviikon katsotuin elokuva oli Susani Mahaduran ohjaama rodullistetun transnaisen muotokuva KELET. Muita festivaalin suosituimpia elokuvia olivat parhaan dokumenttielokuvan Oscar-ehdokas THE CAVE (ohj. Feras Fayyad), Mihail Hodorkovskin henkilökuva CITIZEN K (ohj. Alex Gibney) sekä Imelda Marcosin tarinan kertova THE KINGMAKER (ohj. Lauren Greenfield). DocPointin kansainvälisen ohjelmiston elokuvista ennätykselliset 51 prosenttia ja kotimaisen ohjelmiston elokuvista 88 prosenttia oli naisten ohjaamia joko yksin tai osana työparia.

“Olen todella iloinen ja ylpeä DocPointin innokkaasta, viisaasta ja valveutuneesta yleisöstä”, riemuitsee DocPointin taiteellinen johtaja Kati Juurus. “On hienoa, että monimuotoisuutta ja suvaitsevuutta juhliva KELET sekä viime vuosien tärkeimpiin elokuviin kuuluva, syyrialaisesta maanalaisesta sairaalasta ja sen sitkeästä johtajasta, tohtori Amani Ballourista kertova THE CAVE olivat ennätysvuonna festivaalin suosituimpia elokuvia.”

The Cave
The Cave

Modern Times Review -julkaisun kriitikko ja elokuvatoimittaja, brittiläinen Nick Holdsworth valitsi omaksi suosikikseen festivaalin avajaiselokuvan NEITI AIKA (ohj. Elina Talvensaari). Holdsworth perustelee päätöstään: ”Elokuva on runollinen ja kirvelevä kuvaus ajasta ja yksinäisyydestä. Hienovarainen ja vangitseva elokuva vetää katsojansa kadonneeseen maailmaan.”

NEITI AIKA ja KELET ovat molemmat DocPoint IMPACT -koulutuksessa vuonna 2019 esiteltyjä elokuvia. Seuraavan IMPACT-koulutuksen elokuvahaku on parhaillaan käynnissä. NEITI AIKA ja KELET -elokuvien lisäksi viimevuotiseen IMPACT-koulutukseen osallistuneista, kiinnostavista elokuvahankkeista tämänvuotisen DocPoint-festivaalin ohjelmistossa nähtiin John Websterin ohjaama SILMÄSTÄ SILMÄÄN. Kaikki kolme elokuvaa voi nähdä DocPoint-jatkoilla pääkaupunkiseudun kulttuurikeskuksissa 3.–9.2.

Ensi vuonna kaksikymppisiään juhliva DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali järjestetään 1.–7.2.2021.