DocPoint festivaalisivusto

Ohjelmisto (2020)

Carnival Pilgrims (2020)

Maailmanensi-ilta!

Ihmisen perustavanlaatuisin tarve ei ole seksi, vaan halu olla jossakin muualla, väittää Mika Mattilan ohjaama essee-elokuva Carnival Pilgrims.

Ohjaaja-kuvaaja Mika Mattila kiertää maailman turistikohteita ja kuvaa huomaamattomasti pienellä kamerallaan turistivirtojen kaavamaista käytöstä.

Katsoja seuraa kavalkadia milloin huvittuneena, milloin turhautuen. Kokevatko turistit kuuluisissa paikoissa mitään omakohtaista vai ajautuvatko he vain näyttelemään kliseisiä rooleja? Suorittavatko he tietämättään jotain rituaalia?

Havainnon pohjalta syntyi oivallus: turismissa onkin kyse kohti globaalia identiteettiä vaeltavien ihmisten rituaalista. ”Taj Mahal, Disneyland, Kiinan muuri: turismissa koko maailma on saman yhteisen kokemuksen äärellä. Vaikkei siinä olekaan uskonnollisuutta, ilmiö tavallaan jatkaa pyhiinvaellusperinnettä”, Mattila pohtii.

Mattila on myös käsikirjoittanut, tuottanut ja osittain leikannut elokuvan, joka koostuu 12 maassa kuvatuista kohtauksista sekä arkistomateriaalista. Ajoittain elokuvan minimalistinen musiikki yhdistettynä viipyileviin kuviin tuo mieleen legendaarisen Koyaanisqatsin.

Elokuva ei julista – se rinnastaa erilaisia syitä ja tapoja tehdä matkaa ja etsiä uutta. Johtopäätösten tekeminen jätetään katsojalle. Mattila kertoo miettineensä matkailu avartaa -väitettä kriittisesti: “En ole varma, avartaako matkailu – ehkä se vain lisää ennakkoluuloja.”

Olli Laine

[eventio_frame id=5a44a0a26563f3db2b8b4567 cef_5a434efa6563f3531e8b4567=%the_title%]

Elokuvan nimi : Carnival Pilgrims
Kieli : Useita kieliä (mm. englanti, akkadi, romania)
Ohjaaja : Mika Mattila
Vuosi : 2020
Pituus (min) : 87
Ikäraja : S
Esitysformaatti : DCP
Kuvaaja : Mika Mattila
Leikkaus : Okku Nuutilainen, Anders Teigen
Musiikki : Kristoffer Lo
Tuottaja : Mika Mattila, Dag Hoel
Tuotantoyhtiö : Ideasthetic, Dag Hoel Produksjon

Esitysajat :
Ti 28.1. klo 17.30, Maxim 1, jonka jälkeen Q&A ohjaaja Mika Mattilan kanssa
To 30.1. klo 18.00, Kinopalatsi 6, jonka jälkeen Q&A ohjaaja Mika Mattilan kanssa
La 1.2. klo 13, Kinopalatsi 7
Su 2.2. klo 13.00, Maxim 1, jonka jälkeen Q&A ohjaaja Mika Mattilan kanssa