DocPoint festivaalisivusto

Ohjelmisto (2020)

Citizen K (2020)

Joskus yhden ihmisen elämään limittyy kokonaisen valtion syvärakenteiden murroskausi. Venäjän tunnetuin (entinen) oligarkki Mihail Hodorkovski on tällainen henkilö.

Itänaapurimme sekasorron vuosiin tarkasti pureutuva Citizen K kuvaa vaatimattomissa oloissa varttuneen Hodorkovskin nousun 1990-luvun kaaoksessa merkittäväksi pankkiiriksi ja öljymiljardööriksi. 2000-luvulle tultaessa oligarkit luulivat saaneensa Vladimir Putinista suopean liittolaisen, mutta Putin kääntyi tukijoitaan vastaan. Hodorkovski vangittiin ensimmäisen kerran vuonna 2003 ja hän päätyi myöhemmin Siperiaan vankileirille.

Puhtoisten sankarien löytäminen Venäjän turbulenttien vuosikymmenten avainhenkilöiden joukosta lienee mahdotonta, eikä Hodorkovskistakaan ole sellaiseksi. Liikemies Hodorkovskia ajoi muiden oligarkkien tavoin eteenpäin ahneus. Vapauduttuaan vuonna 2013 vankilasta Hodorkovski profiloitui toisaalta Putinin vastaisen opposition tukijana. Nyt hän rahoittaa Lontoosta käsin Venäjällä yhä ahtaammassa pakkoraossa toimivia demokratialiikkeitä. Tässä auttavat aikoinaan ulkomaille piilotetut miljoonat. Onko Hodorkovski enemmän pidäkkeettömän kapitalismin vai demokratian symboli? Se jää katsojan päätettäväksi.

Ohjaaja Alex Gibneyn aiemmat elokuvat ovat voittaneet lukuisia palkintoja. Niiden joukossa on Oscar-palkinto Taksi pimeyteen -elokuvasta sekä useita Emmy-palkintoja. Menestystä voi odottaa myös uskomattomilla käänteillään katsojan penkkiin naulaavalle Citizen K:lle.

Matti Ylönen

[eventio_frame id=5a44a0a26563f3db2b8b4567 cef_5a434efa6563f3531e8b4567=%the_title%]

Elokuvan nimi : Citizen K
Kieli : venäjä, englanti
Ohjaaja : Alex Gibney
Vuosi : 2019
Pituus (min) : 126
Ikäraja : K7
Esitysformaatti : DCP
Kuvaaja : Mark Garrett, Denis Sinyakov
Leikkaus : Michael J. Palmer
Musiikki : Robert Logan, Ivor Guest
Tuottaja : John Battsek, Alex Gibney, P.J. van Sandwijk, George Chignell, Erin Edeiken
Tuotantoyhtiö : Passion Pictures, Jigsaw, Storyteller Productions

Esitysajat :
To 30.1. klo 20.15, Bio Rex
La 1.2. klo 17.30, Bio Rex
Su 2.2. klo 15.30, Bio Rex