DocPoint festivaalisivusto

Ohjelmisto (2020)

Elegy from Russia (2020)

On sanottu että elegia on hyvin venäläinen muoto runoudessa ja musiikissa. Sokurov on tuntenut sen niin läheiseksi, että on omaksunut sen elokuvissaan: ”Elegia on tila, jolloin kaikki kiihko, pisteliäisyys, kaikki kovuus on poissa meistä. Minullle elegia on sitä, mikä on mennyttä, mutta sitä muistellen – elät. Palaat mieluusti näihin aiheisiin, näille paikoille, näihin ihmisiin. Siksi ”Elegia Venäjältä ” on paikka, rakas synnyinmaani Venäjä.”

Narratiivi etenee unenomaisesti, yhdistäen valokuvia 1800-luvulta ja 1. maailmansodan aikaista arkistoa Sokurovin materiaaliin. ’Ikuista Venäjää’ mieleen tuovat, maalaukselliset maisemat, Volgan avarat vedet vuorottelevat kaupunkikuvien kanssa kirkkoineen, ihmisineen ja eläimineen. Sokurov rajaa hellästi esiin liikuttavia ja riipaiseviakin yksityiskohtia – kansa on köyhää ja puutteesta kärsivää, virkamiehet ja papisto korskeita. Selustasta kuvatut sotatoimet näyttävät tolkuttomilta kaikessa absurdiudessaan.

Elokuvan äänimaailma on rikas ja tunteisiin vetoava. Sokuroville ääni on ”elokuvan sielu” eikä sen pidä kuvailla työn aihetta. Hän on myös huomauttanut, että hänen työssään on enemmän emootiota kuin järkeä.

Suotta ei Sokurovin teosta ole kutsuttu runolliseksi dokumentiksi.

Elizabeth Marschan

[eventio_frame id=5a44a0a26563f3db2b8b4567 cef_5a434efa6563f3531e8b4567=%the_title%]

Elokuvan nimi : Elegy from Russia
Kieli : venäjä
Ohjaaja : Aleksandr Sokurov
Vuosi : 1993
Pituus (min) : 68
Ikäraja : K7
Esitysformaatti : DCP
Kuvaaja : Aleksandr Burov
Leikkaus : Leda Semyonova
Tuotantoyhtiö : Studio Bereg
Alkuperäinen nimi : Элегия из России

Esitysajat :
Ti 28.1. klo 16.15, Orion