DocPoint festivaalisivusto

Ohjelmisto (2020)

i – Documentary of the Journalist (2020)

”Tämä on ensimmäinen elokuvani naisesta, ja minulle on kunnia, että se kertoo Mochizukista”, sanoo ohjaaja Tatsuya Mori tuoreesta dokumentistaan, joka sai vastikään Tokion elokuvajuhlilla parhaan japanilaisen elokuvan palkinnon.

Nuori naisjournalisti Isoko Mochizuki taistelee terrierin lailla totuuden puolesta törmäten yhä uudelleen Japanin lehdistönvapauden tiukkoihin rajoihin.

Tappouhkauksia ja kiitosta saanut Tokio Shimbunin uutistoimittaja Isoko Mochizuki on tullut tunnetuksi räväköistä kannanotoistaan ja väsymättömästä faktojen tivaamisesta viranomaisilta. Ohjaaja seuraa kamera kädessä nuoren naisen arkea toimituksessa ja kaukaisilla työmatkoilla: Okinawan Henokossa USAn tukikohdan siirrossa aiotaan käyttää täytemaata, joka uhkaa tuhota koralliriutan, pienellä Miyakon saarella asukkaat ovat huolissaan turvallisuudestaan uuden ohjustukikohdan naapuruudessa.

Suuren lehden edustajana Isokolla on pääsy hallituksen eksklusiivisen kisha-pressiklubin infotilaisuuksiin, mutta siellä häntä kiusataan ja nöyryytetään keskeyttämällä. Käynnit ovat tuoneet Isokolle sekä moitetta että mainetta: hän osoittaa tukensa toimittajakollegalleen, joka syyttää pääministeristä kirjan kirjoittanutta miestä raiskauksestaan. Tuesta huolimatta syyte hylätään alta aikayksikön.

Tyyliltään rosoinen elokuva on tempoltaan kiihkeä, kuten päähenkilönsä. Valeuutisten ja #metoo-ilmiön valossa se on erityisen ajankohtainen. Lehdistönvapausindeksiä mittaavalla listalla Suomi on sijalla 2, Japanin löytyessä vasta sijalta 67. Silti japanilaiset marssivat mielellään sananvapauden puolesta, kuten tämäkin elokuva osoittaa.

Elizabeth Marschan

[eventio_frame id=5a44a0a26563f3db2b8b4567 cef_5a434efa6563f3531e8b4567=”dogu”]

Elokuvan nimi : i – Documentary of the Journalist
Kieli : japani
Ohjaaja : Tatsuya Mori
Vuosi : 2019
Pituus (min) : 113
Ikäraja : K12
Esitysformaatti : DCP
Kuvaaja : Tatsuya Mori
Leikkaus : Keita Suzuo
Musiikki : MARTIN
Tuottaja : Mitsunobu Kawamura
Tuotantoyhtiö : STAR SANDS, INC.
Alkuperäinen nimi : i -新聞記者ドキュメント-

Esitysajat :
To 30.1. klo 19.15, Orion, jonka jälkeen Q&A ohjaaja Tatsuya Morin kanssa
Pe 31.1. klo 20.00, Maxim 2, jonka jälkeen Q&A ohjaaja Tatsuya Morin kanssa
Su 2.2. klo 12.30, Kinopalatsi 6