DocPoint festivaalisivusto

Ohjelmisto (2020)

iHuman (2020)

Nykyään maailman arvokkaimpien yritysten kärkeen kuuluvat tunnetut teknologiayhtiöt, kuten Apple, Microsoft ja Amazon. Tekoälyä pidetään ihmiskunnan suurimpana saavutuksena, mutta se voi jäädä myös viimeiseksi.

Fyysikko Stephen Hawking varoitti jo vuosia sitten, että tekoäly tulee syrjäyttämään ihmisen. Henkinen joukkohauta on tarpeeksi syvä, kun keinoäly saavuttaa tason, jossa sitä voidaan pitää omana elämänmuotonaan ja joka suoriutuu kaikesta ihmistä paremmin. Silloin luomakunnan kruunu kuuluu uudelle päälle, jonka sisällä sykkivät piiaivot.

Osuva analogia autonomisen tekoälyn ja ihmisen suhteesta löytyy ihmisen ja eläimen suhteesta: eiväthän ihmisetkään lähtökohtaisesti vihaa eläimiä, mutta oman edun nimissä ne ovat uhrattavissa. Tekoälyllä on edessään loistava tulevaisuus – nyt vain pitäisi varmistaa sama ihmiselle.

Norjalaisen Tonje Hessen Schein ohjaama iHuman tarkastelee tekoälyä tekno-optimismista ihmisoikeuskysymyksiin. Haastateltavina ovat tieteenalan ylimmät asiantuntijat. Vaikka keinoäly oppisi tulevaisuudessa ratkaisemaan ongelmia sairauksista ilmastokriisiin, syntyy samalla uusia ongelmia, kuten valeuutisia ja kyberhyökkäyksiä.

Entä millainen tulee yhteiskunnasta, joka ennaltaehkäisee rikoksia kasvojentunnistuksen avulla? Tuleeko algoritmista uusi kalloharppi? Mitä SS-lääkäri Josef Mengele tekisi?

Marko Ylitalo

[eventio_frame id=5a44a0a26563f3db2b8b4567 cef_5a434efa6563f3531e8b4567=%the_title%]

Elokuvan nimi : iHuman
Kieli : englanti
Ohjaaja : Tonje Hessen Schei
Vuosi : 2019
Pituus (min) : 99
Ikäraja : K12
Esitysformaatti : DCP
Kuvaaja : Henrik Bohn Ipsen
Leikkaus : Torkel Gjorv, Aleksander Kvam
Tuottaja : Jonathan Borge Lie
Tuotantoyhtiö : UpNorth

Esitysajat :
Ma 27.1. klo 17.00, Kinopalatsi 7
Pe 31.1. klo 18.30, Kinopalatsi 7
Su 2.2. klo 13.15, Bio Rex