DocPoint festivaalisivusto

Ohjelmisto (2020)

Nose, Iranian Style (2020)

Iran johtaa kauneusleikkaustilastoja nenän mitalla: vuosittain jopa 70 000 iranilaista leikkauttaa nenänsä kauneusihanteiden mukaisesti sirommaksi.

Kepeässä ja terävässä elokuvassaan Mehrdad Oskouei kääntää kameran kohti nenäleikkauksessa käyneitä tai siitä haaveilevia. Suurin osa heistä on nuoria naisia, mutta myös yhä useampi mies hakeutuu plastiikkakirurgin pakeille.

Leikkauksista on tullut muoti-ilmiö: ”Jotkut ostavat kalleinta teippiämme nenälleen, vaikka eivät olisi leikkauksessa käyneetkään”, apteekkari kertoo. Ylivoimaisesti suurin syy ulkonäön muokkaamiseen on halu viehättää vastakkaista sukupuolta.

Katsojaa elokuvan absurdit käänteet hämmentävät ja huvittavat, kunnes ohjaaja pureutuu ilmiön syihin: ”Islamistisen vallankumouksen jälkeen eritoten nuorten tyttöjen on ollut haastavaa päästä kehittämään älyllistä puoltaan, joten he keskittyvät olemaan kauniita”, yksi elokuvassa haastatelluista yliopistoprofessoreista toteaa silmin nähden surullisena.

Kun kansalaisia sysätään sivuun yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja heidän itseilmaisunsa mahdollisuuksia rajoitetaan, on luonnollista, että he kääntyvät kohti peilikuvaansa, Oskouei osoittaa.

Saija Holm

Yhteisnäytöksessä esitetään myös The Other Side of Burkha.

[eventio_frame id=5a44a0a26563f3db2b8b4567 cef_5a434efa6563f3531e8b4567=”nose”]

Elokuvan nimi : Nose, Iranian Style
Kieli : persia
Ohjaaja : Mehrdad Oskouei
Vuosi : 2005
Pituus (min) : 52
Ikäraja : K7
Esitysformaatti : HD file
Kuvaaja : Reza Teymouri
Leikkaus : Maziar Miri, Babak Karimi
Musiikki : Morteza Saedi
Tuottaja : Mehrdad Oskouei

Esitysajat :
To 30.1. klo 19.00, Kino Regina, jonka jälkeen Q&A Mehrdad Oskouein kanssa