DocPoint festivaalisivusto

Ohjelmisto (2020)

Overseas (2020)

“Mitä teette, kun työnantaja käy teihin käsiksi?”, kysyy tiukkanutturainen nainen valkotaulun edessä. Tarkkaan kuunteleva joukko nuoria naisia kertoo keinoja, kuinka himokas isäntä taltutetaan.

Ollaan filippiiniläisessä koulutuskeskuksessa, jossa valmennetaan ulkomaille lähteviä kotiapulaisia siihen mikä heitä pian odottaa. Todellisuus on usein karu: jonkun nukkumapaikka on pöydän alla, toisen emäntä laskee viinirypäleetkin, ettei kotiapulainen niitä vie.

Absurdissa roolileikissä tulevat kotiapulaiset näyttelevät välillä pomoa ja välillä alaista. He oppivat tottelemisen, sietämisen ja kestämisen taidon. Sung-a-Yoon on taitavasti rakentanut empaattisesti havainnoivan elokuvansa niin, että mukaan mahtuu myös huumoria. Filippiiniläinen ei itke, sillä ovathan kotiapulaiset kansan ylpeys: heidän kotiin lähettämänsä rahasumma näkyy isona viipaleena bruttokansantuotteessa.

Maan diktaattorimaisen presidentin sanat uhrautuvuudesta eivät paljon lohduta, kun omasta perheestä joutuu joskus olemaan erossa vuosikausia. Perimmäinen ongelma on globaali epätasa-arvo: on niitä, jotka tietävät voimansa ja valtansa – ja sitten on niitä, jotka tietävät oikeuksistaan kovin vähän. Lämmin elokuva tekee nämä näkymättömän kotityön tekijät kerrankin näkyviksi.

Lotta Jokinen

Kirjoittaja työskentelee viestintäpäällikkönä Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASKissa, joka tekee työtä muun muassa siirtotyöntekijöiden oikeuksien parantamiseksi.

[eventio_frame id=5a44a0a26563f3db2b8b4567 cef_5a434efa6563f3531e8b4567=%the_title%]

Elokuvan nimi : Overseas
Kieli : englanti, filipino
Ohjaaja : Sung-a Yoon
Vuosi : 2019
Pituus (min) : 90
Ikäraja : K12
Esitysformaatti : DCP
Kuvaaja : Thomas Schira
Leikkaus : Dieter Diependaele
Musiikki : Frederic Verrieres
Tuotantoyhtiö : Iota Production, Les Films de l’oeil sauvage

Esitysajat :
Ke 29.1. klo 17.30, Kinopalatsi 8
Pe 31.1. klo 17.00, Maxim 1
Su 2.2. klo 15.00, Kiasma