DocPoint festivaalisivusto

Ohjelmisto (2020)

South (2020)

Kesällä 1998 Chantal Akerman valmisteli William Faulknerin ja James Baldwinin inspiroimaa meditaatiota Yhdysvaltain etelävaltioista. Muutama päivä ennen kuvausten alkamista James Byrd Jr. murhattiin Jasperin pikkukaupungissa Texasissa. Kolme valkoista miestä pahoinpiteli mustan muusikon ja perheenisän, sitoi tämän autonsa perään ja raahasi kolme mailia halki afrikkalaisamerikkalaisten asuttamien alueiden.

Byrdin rasistinen murha järkytti koko maata ja paljasti hauraan järjestyksen peittämän silmittömän vihan. Staattisia kuvia ja kamera-ajoja vaihtelemalla Akerman rekonstruoi hirvittäviä tapahtumia. ”Byrdin ruumiin kappaleita löytyi kaikkialta tien varrelta”, silminnäkijä kertoo. Elokuva ei silti ole erään murhan analyysi. Akerman oli ennen kaikkea kiinnostunut siitä, millaiset jäljet tällainen rikos jättää yhteisön mentaaliseen ja fyysiseen maisemaan.

Akerman antaa tapahtumien kertoa itse itsensä. Pitkät kohtaukset ja kärsivällisyydellä toteutetut silminnäkijähaastattelut kertovat Byrdin tarinan mietteliäästi ja kauniisti.

Englanninkielisen esittelytekstin (Icarus Films) pohjalta Saija Holm

[eventio_frame id=5a44a0a26563f3db2b8b4567 cef_5a434efa6563f3531e8b4567=%the_title%]

Elokuvan nimi : South
Kieli : englanti
Ohjaaja : Chantal Akerman
Vuosi : 1999
Pituus (min) : 71
Ikäraja : K12
Esitysformaatti : SD file
Kuvaaja : Raymond Fromont
Leikkaus : Claire Atherton
Tuottaja : Xavier Carniaux
Tuotantoyhtiö : AMIP, Paradise Films

Esitysajat :
Pe 31.1. klo 19.45, Kino Regina