DocPoint festivaalisivusto

Ohjelmisto (2020)

Tenzo (2020)

Katsuya Tomitan Tenzo poikkeaa ylpeästi eurooppalaisista ja amerikkalaisista dokumenttikonventioista. Kaikessa kauneudessaan ja vieraudessaan se pakottaa katsojan näkemään vaivaa.

Buddhalaisessa luostarissa jokainen valveillaolon ja levon hetki on merkityksellinen. Kaikkiin toimiin ja toimettomuuteen liittyy oma koreografiansa. Luostarin ulkopuolella maailma ei kuitenkaan asetu yhtä kurinalaiseen järjestykseen.

Munkit Chiken ja Ryûgyô kamppailevatkin tahoillaan omien uskonkriisiensä kanssa. Chiken yrittää oikeaoppista ruoanlaittoa opettamalla auttaa kärsiviä ja tarjoaa samalla puhelintukea kriisiytyneille – Japanissa jopa 30 000 ihmistä tekee itsemurhan joka vuosi. Toisaalla tsunami on pyyhkinyt Ryûgyôn temppelin, eikä maailmaa voi palauttaa ennalleen.

Miten uskonto, joka pyrkii vapautumaan kärsimyksestä, sallii näin valtaisan inhimillisen hädän? Mitä uskonto enää merkitsee maallistuneessa Japanissa?

Tenzo noudattelee muodossaan zen-tradition mukaista keskittynyttä läsnäoloa ja tarinankerronan perinteitä. Se ei seuraile ja myötäile sitä, mitä sattumalta tapahtuu, vaan muovailee aikaa ja kuvia niin, että tapahtumien merkitys hahmottuu tarkkarajaisena ja merkityksellisenä. Katsuya Tomita sekoittaa hybridielokuvassaan rohkeasti fiktiota ja dokumentaarista kerrontaa tavalla, joka voi hämmentää länsimaista katsojaa. Tenzo ei päästä katsojaa helpolla, mutta vaivannäkö palkitsee.

Petra Vallila

[eventio_frame id=5a44a0a26563f3db2b8b4567 cef_5a434efa6563f3531e8b4567=%the_title%]

Elokuvan nimi : Tenzo
Kieli : japani
Ohjaaja : Katsuya Tomita
Vuosi : 2019
Pituus (min) : 61
Ikäraja : S
Esitysformaatti : DCP
Kuvaaja : Takuma Furuya, Masahiro Mukôyama
Leikkaus : Takuma Furuya, Katsuya Tomita
Musiikki : Ubaguchi Takeno Kai, Suri Yamuhi And The Babylon Band, Norikiyo
Tuottaja : Ryugyo Kurashima
Tuotantoyhtiö : All-Japan Soto Young Priests Association

Esitysajat :
Ti 28.1. klo 17.15, Kinopalatsi 6
La 1.2. klo 15.30, Kinopalatsi 6
Su 2.2. klo 17.15, Maxim 2