DocPoint festivaalisivusto

Ohjelmisto (2020)

The Fantastic (2020)

Kotimainen ensi-ilta!

Maija Blåfieldin dokumentissa kahdeksan entistä pohjoiskorealaista kertoo, millaista oli katsoa laittomia elokuvia suljetussa yhteiskunnassa ja millaiseksi he kuvittelivat ulkomaailman niiden perusteella.

Mielikuvitusta ja vieraan kohtaamista käsittelevä elokuva keskittyy päähenkilöidensä henkilökohtaisiin muistoihin, eikä se niinkään kerro Pohjois-Koreasta itsestään. Tarinoiden lomassa kuullaan kuitenkin esimerkiksi miten eristäytyneellä Pohjois-Korealla oli 1990-luvulla maailmoja avartava tulonlähde: länsimainen jäte – tai oikeastaan sen hävittäminen. Kansalaiset polttivat roskia pitääkseen kotinsa lämpiminä, mutta niiden mukana tuli myös toinen todellisuus. Roskien joukosta löytyneiltä kielletyiltä videonauhoilta avautui aivan uusia maailmoja, varsinkin jos omisti väritelevision.

Fiktion ja reaalitodellisuuden suhde hämärtyy, kun yhteys ulkomaailman on katkaistu. Katsojan on helppo samastua Matrixiin, jossa manipuloidaan ihmisten käsityksiä todellisuudesta. Ranskalaisessa elokuvassa toisiaan halaava pariskunta voi olla sananvapauttakin ihmeellisempi asia, jos ei ole koskaan nähnyt edes omien vanhempiensa koskettavan toisiaan.

Marko Ylitalo

Yhteisnäytöksessä esitetään myös To Teach a Bird to Fly.

[eventio_frame id=5a44a0a26563f3db2b8b4567 cef_5a434efa6563f3531e8b4567=”To Teach a Bird to Fly”]

Elokuvan nimi : The Fantastic
Kieli : korea, englanti
Ohjaaja : Maija Blåfield
Vuosi : 2020
Pituus (min) : 30
Ikäraja : S
Esitysformaatti : DCP
Kuvaaja : Maija Blåfield
Leikkaus : Maija Blåfield
Musiikki : Tuomo Puranen
Tuottaja : Maija Blåfield
Tuotantoyhtiö : Häivekuva Oy

Esitysajat :
Ti 28.1. klo 17.00, Kinopalatsi 1, jonka jälkeen Q&A ohjaaja Maija Blåfieldin kanssa
Pe 31.1. klo 15.00, Kinopalatsi 8, jonka jälkeen Q&A ohjaaja Maija Blåfieldin kanssa