DocPoint festivaalisivusto

Ohjelmisto (2020)

The Other Side of Burkha (2020)

“Nainen on kuin kenkäpari. Jos se häviää, hankit uuden tilalle. Mutta mitä teen näiden lasteni kanssa”, itkee aviomies vaimonsa hautajaisten jälkeen. Vaimon, joka on juuri tappanut itsensä.

Mehrdad Oskouei on kuvannut häkellyttävissä elokuvissaan iranilaisten naisten elämää. Usein aiheena ovat alistetussa tai muuten vaikeassa asemassa olevat tytöt ja naiset. Heitä ei silti kuvata ensisijaisesti uhreina vaan oman elämänsä asiantuntijoina, joilla on tärkeää sanottavaa. Näin on myös elokuvassa The Other Side of Burkha (2004), jossa Qeshmin saarella Iranin eteläosassa naiset ovat erityisen tiukan patriarkaalisen valvonnan alla.

Qeshmin saaren naisasukkaat käyttävät kulmakarvat, nenän ja kasvojen keskiosan peittävää erikoista naamiota. Sen takaa he kertovat elämästään ja vaikeuksistaan, vaikka kameralle puhuminen on kiellettyä.

Liian monille saaren naisille pakotie raskaista oloista on ollut itsemurha.

Vajaan tunnin mittainen dokumentti on alun perin kuvattu DVcam-videolle. Rosoinen kopio tehostaa mielikuvaa menneisyydestä. Kankaalle nousee surrealistinen Zar-seremonia, jossa Qeshmin naisista yritetään ajaa demoneja. Hetken aikaa kulttuurinsa kahlimat naiset saavat seremonian pyörteissä olla ilman pidäkkeitä – sellaisena kuin huvittaa.

Kati Juurus

Yhteisnäytöksessä esitetään myös Nose, Iranian Style.

[eventio_frame id=5a44a0a26563f3db2b8b4567 cef_5a434efa6563f3531e8b4567=”nose”]

Elokuvan nimi : The Other Side of Burkha
Kieli : persia
Ohjaaja : Mehrdad Oskouei
Vuosi : 2004
Pituus (min) : 52
Ikäraja : K12
Esitysformaatti : SD file
Kuvaaja : Ebrahim Saeedi, Mehrdad Oskouei
Leikkaus : Ebrahim Saeedi
Musiikki : Ali Samadpour
Tuottaja : Mehrdad Oskouei
Alkuperäinen nimi : Az pase borghe

Esitysajat :
To 30.1. klo 19.00, Kino Regina, jonka jälkeen Q&A Mehrdad Oskouein kanssa