DocPoint festivaalisivusto

Ohjelmisto (2020)

Villilintujen parissa (2020)

DocPointin, Sibafestin ja KAVIn ainutlaatuisessa kinokonsertissa nähdään Aho & Soldanin ensimmäinen pitkä dokumenttielokuva Villilintujen parissa (1927). Suomen ensimmäisessä luontodokumentissa elokuvantekijät varustavat retkikunnat kauas Ahvenanmaalle ja Karjalan kannakselle. Matkalla tavataan taiteilijoita, lintuharrastajia ja kärsitään hevoskyydissä kovasta kelirikosta. Pääosassa ovat kuitenkin linnut: villihanhet, nokikanat, telkät ja merikotkat, riskilät, ruokit ja raukutiirat…

Varhainen elokuvailmaisu vielä hapuilee, mutta kulttuurihistoriallisesti dokumentti on ainutlaatuinen: millaisia olivat Helsingin kadut hevoskärryineen, millaista oli Ahvenanmaalla tai Äyräpäänjärvellä, kun ihmisen kosketus luontoon ei näkynyt missään. Nykyajan luontodokumentin konventiot ovat läsnä, vaikka vielä nupullaan.

Näin Helsingin Sanomat kirjoitti elokuvan ensiesityksen jälkeen 27.11.1927: “Varsinkin mitä tulee valokuvaukselliseen puoleen, kiinnittää huomiota se suurenmoinen huoli, mikä sen ensiluokkaisuuteen on pantu. (…) Omasta puolestani katselen tätä elokuvaa suuremmalla nautinnolla kuin apina- ja tiikerifilmejä eteläisistä maanääristä.”

Kati Juurus

Elokuvaa säestävät Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin opiskelijat Verna Kylmänen, Emma Myllynen, Onni Rajaniemi, Aurora Visa sekä musiikkiteknologian opiskelija Elisa Härmä. Säestyksen ohjauksesta vastaa Anna-Kaisa Liedes.

[eventio_frame id=5a44a0a26563f3db2b8b4567 cef_5a434efa6563f3531e8b4567=%the_title%]

Elokuvan nimi : Villilintujen parissa
Kieli : suomi
Ohjaaja : Heikki Aho, Björn Soldan
Vuosi : 1927
Pituus (min) : 75
Ikäraja : S
Esitysformaatti : 35 mm
Kuvaaja : Heikki Aho, Björn Soldan
Leikkaus : Heikki Aho
Tuotantoyhtiö : Aho, Soldan & Co.

Esitysajat :
To 30.1. klo 17.00, Kino Regina