DocPoint festivaalisivusto

Ohjelmisto (2020)

Yhdeksän tapaa lähestyä Helsinkiä (2020)

Jörn Donner -muistonäytös

DocPoint järjestää Jörn Donnerin kunniaksi muistonäytöksen, jossa esitetään YHDEKSÄN TAPAA LÄHESTYÄ HELSINKIÄ (ohj. Jörn Donner, Pirjo Honkasalo ja Pekka Lehto). Alkukuvana esitetään EPILOGI.

Epilogi

Lyhyt haastatteluvideo ”Epilogi” on koostettu Jörn Donnerista tekeillä olevasta dokumenttielokuvan haastattelumateriaaleista, jotka kuvattiin Donnerin kanssa hänen työhuoneellaan joulukuussa 2019. Dokumenttielokuvaa työstävät parhaillaan Donnerin pitkäaikaset yhteistyökumppanit ja ansioituneet elokuvantekijät Pirjo Honkasalo ja John Webster. Elokuvan tuottaa Ari Tolppanen yhteistyössä tuotantoyhtiö Bufon kanssa.

Yhdeksän tapaa lähestyä Helsinkiä

Maailmanmatkaaja Jörn Donnerin Helsinki-elokuva alkaa kuvilla New Yorkista, eikä katsoja aivan heti huomaa missä ollaan. Noin tunnin mittainen kavalkadi, reportaasi, essee, muistelma kukkii irtonaisuutta ja huumoria kautta linjan. Helsingin historiaa ja ihmisiä yhdistelevästä kerronnasta huokuu tekijöiden rakkaus kotikaupunkiaan kohtaan.

Donnerin Helsinki alkaa Pohjoisrannasta ja päättyy Kauppatorin päähän. Se on tuulinen, luminen ja kivinen kaupunki. Se on turhien odotusten, petettyjen toiveiden ja henkisen pikkumaisuuden kaupunki, Se on maalaisten, työttömien, vanhusten ja patsaiden kaupunki. ”En valinnut syntymäpaikkaani. Sumun, pimeyden ja lian hajua”, Donner toteaa. Mutta samalla hän joutuu myöntämään olevansa kotona. Helsinki on kaupunki, josta hän haluaa pois, mutta jonne hän samalla haluaa aina palata.

Persoonallisesti, rohkeasti ja itsensä melkein narsistisesti riisuen Donner paljastaa kaksijakoisen suhtautumisensa kotikaupunkiinsa. Hän itse toimii elokuvan kertojana, poimii ihmisiä Kauppatorin ympäriltä, karsinoi heidät itsetietoisesti juuri niihin ympyröihin, joihin heidän elämänsä donnerilaisesta näkökulmasta kuuluu. Hän muistelee lapsuuttaan Pohjoisrannan kulttuurikodissa, silmäilee katukiviä, jotka veivät kouluun, tilittää tuntemuksiaan Kekkosen Suomesta.

Ja kaiken tämän itsekeskeisen puheen keskellä Donner laajentaa näkökulmaansa koko Suomeen. Muutamien yksityiskohtien keskeltä hän vetää rohkeita leikkauksia, osuvia linjoja suomalaiseen elämään. Monet voivat olla sitä mieltä, että Donner syyllistyy tarpeettomaan yksinkertaistamiseen, mutta lähes poikkeuksetta hän osuu tarkasti maaliinsa.

Yhdeksän tapaa lähestyä Helsinkiä on loistava dokumenttielokuva, jonka tekstin ja kuvien ristiriita kielii jännittävästä rakkaudesta Helsinkiin. Pirjo Honkasalon ja Eero Salmenhaaran kuvaus hivelee Helsingin julkisivua ja jopa hyytävät kuvat pitkin asfalttia tuulen mukana pyörivästä lumesta on saatu kiehtoviksi, kutsuviksi. Vaikka Helsinki on hyytävä, pimeä ja vakava kaupunki, on siinä jotakin vastustamattoman vetovoimaista. Donnerin ironisesti kommentoimat henkilöt heräävät elämään. Huumori pursuaa väkisin ilkeyden yläpuolelle, nostalgia tihkuu läpi kiukun, rakkaus säteilee kyynisen asenteen takaa. Juuri siksi Yhdeksän tapaa lähestyä Helsinkiä on niin rikas ja viehättävä elokuva. Donnerin omassa tuotannossa se on yksi helmistä.

– Markku Tuulen (1982) ja muiden lähteiden mukaan, Kavi.fi

Elokuvan nimi : Yhdeksän tapaa lähestyä Helsinkiä
Kieli : suomi
Ohjaaja : Jörn Donner, Pirjo Honkasalo, Pekka Lehto
Vuosi : 1982
Pituus (min) : 63
Ikäraja : S
Esitysformaatti : DCP
Kuvaaja : Pirjo Honkasalo, Eero Salmenhaara
Leikkaus : Jörn Donner, Pirjo Honkasalo
Musiikki : Matti Bergström
Tuottaja : Jörn Donner
Tuotantoyhtiö : Jörn Donner Productions Oy

Esitysajat :
Su 2.2. klo 11.00, Orion, vapaa pääsy